Chiapudding

Chiapudding

Fenomenet chiapudding har säkert inte undgått någon som är intresserad av kost och träning. Såväl receptsidor som bloggar och kokböcker har de senaste åren svämmat över med recept på denna fantastiska pudding. Det är lätt att förstå populariteten när man ser på hur många hälsosamma näringsämnen det finns i dessa små frön.Chiapudding

Det gör chiapuddingen till ett nyttigt och bra alternativ till såväl frukost som mellanmål då det inte bara är gott och nyttigt, utan även ger en mättnad som håller i sig under många timmar.

Chiapudding är, på grund av sitt nyttiga innehåll, speciellt populärt hos de som tränar och vill hålla sig i form samt de som strävar efter att gå ner i vikt. Man får energi och kolhydrater som gör att man orkar längre på träningen, något som alltid är önskvärt. Och genom bara en liten portion med chiapudding får man i sig närapå alla de näringsämnen som kroppen behöver utan onödiga fetter som gör att man går upp i vikt.

Det ska inte ersätta hela måltider, men som frukost och mellanmål är det ett av de absolut bästa alternativen man kan välja. Genom att variera sin pudding med olika nötter, frukter och andra tillbehör som man gillar får man ett välsmakande och hälsosamt mål som passar ens egna personliga smak. Tillbehören går därför även de att anpassa efter vad man behöver för sin träning och kost.

Chia har varit ett populärt livsmedel sedan lång tid tillbaka då det användes av befolkningen i Mesoamerika (nu Guatemala och Mexico) som basföda redan år 2600 f.Kr. I dessa områden växer chia fritt och har därför varit både en viktig och stor del i kosten för alla som bor här under många år.

Både där och här i Europa används chia både genom att det blandas ner i gröt och annan mat, men chiapudding är kanske det som har slagit igenom allra mest runt om i världen. För att hjälpa dig att få en överblick av innehåll, näringsämnen och receptalternativ med chia har här samlats information för att både informera och inspirera till en kost med chiapudding.

Nyttig chiapudding

Chiapudding har blivit omåttligt populärt tack vare det fantastiska innehållet i chiafröna. Ett problem som många upplever är att nyttig och bra mat inte alltid känns tillräckligt mättande. Det blir därför svårt att enbart få i sig nyttigheter, och för att bli mätt kompenserar man med en stor mängd onödiga fetter.

Men genom att äta chiapudding får man ett utmärkt alternativ som både är nyttigt och som håller en mätt längre utan att det innehåller onödiga ämnen. Du blir mätt på rätt saker, helt enkelt. Det har gjort att puddingen äts av många personer som tränar och vill hålla sig i form, samt personer som vill gå ner i vikt utan att svälta och ändå få i sig det kroppen behöver.

Det allra bästa är självklart även om du väljer ekologiska chiafrön att göra din pudding på, så du får i dig det du ska utan onödiga gifter (och påverkan på miljön).

I chia hittar vi som sagt en stor mängd nyttiga ämnen som våra kroppar älskar och behöver. I de flesta fall hittar vi faktiskt större mängder i dessa små frön än i många av våra andra livsmedel. Det har gett chia smeknamnet ”superfröet” hos många näringskännare.

Här följer en lista över vad din chiapudding innehåller:
  • Antioxidanter
  • Fibrer
  • Kolhydrater (38 gram kolhydrater per 100 gram chia)
  • Mineraler (bland annat järn, kalcium, magnesium och zink)
  • Omega 3
  • Protein
  • Vegetabiliska oljor
  • Vitaminer (bland annat vitamin A, B1, B2, och B3)
Chia innehåller hela 38 gram kolhydrater per 100 gram chia, vilket gör det till en utmärkt källa för kolhydrater som hjälper en vid träning. Dessutom innehåller chiafrön 8 gånger mer omega 3 än vad lax gör.

Chiapudding till frukost

Chiapudding till frukost eller mellanmål är därför ett mer mättande och nyttigt alternativ till omega 3-kapslar som ofta tas för att få den dagliga dosen av omega 3 som kroppen kräver. När vi kollar till proteininnehållet i chia är detta faktiskt dubbelt så mycket som i sojabönor.Chiapudding med blåbär

Äter du en  vegetarisk kost och inte vill äta sojabönor dagligen för att få i dig de essentiella aminosyrorna som protein ger så är därför chiapudding perfekt att lägga till i kosten. Även mängden fibrer imponerar och är tre gånger högre än i fullkornsbröd.

Det är alltså inte svårt att förstå varför chia och chiapudding blivit så eftertraktat som det har. En kost innehållande chia kan ge kroppen precis vad den behöver i ett enda smakfullt svep. Fördelen med just chiapudding är att man kan ha det både som frukost och mellanmål, det är enkelt att variera och bara en liten dos känns mättande för dig.

Det man ska komma ihåg med puddingen, efter att den mixats med exempelvis mjölk, ska dra sig i kylskåpet några timmar. Det bästa är att låta puddingen vila i kylen över natten om man ska ha den till frukost. Då är den redo att ätas när du vaknar. Glöm inte att röra om då och då och notera att inga frön ska ligga på ytan när du ställer in din pudding i kylskåpet.

Chiapudding är ett fantastiskt alternativ för dig som är laktosintolerant då det går alldeles utmärkt att göra med sojamjölk. Då chia innehåller en stor mängd protein har man inte samma behov av att dricka mjölk för att få i sig dessa proteiner.

Chiapudding på sojamjölk kommer inte påverka dig som är laktosintolerant, men ändå ge dig nyttigheterna som du behöver. Denna pudding har blivit ett vanligt alternativ till gröt, och vissa gör även chiagröt för att få lite extra substans i sin chiakost. I nästa del kommer vi fokusera på att ge dig inspiration till att komma igång, eller ge nya alternativ, med chiapudding.

Recept på chiapudding

Det finns många olika recept för chiapudding i såväl kokböcker som på internet. Det är därför inte svårt att hitta en favorit som blir den nya favoriten till frukosten eller mellanmålet. När du väl lärt dig grunden till chiapudding kan du mixa och matcha lite själv för att få fram en pudding som du älskar.

Det är något av det bästa med chiapudding – att man enkelt kan blanda det med andra nyttiga och goda saker för att skapa olika smaker och upplevelser. Vare sig du gillar sött, syrligt eller beskt går alla dessa smaker att uppnå med din chiapudding.

Är du nybörjare inom chiapudding eller vill ha lite inspiration så följer här några recept du kan testa.

Klassisk chiapudding

  • 3 msk chiafrön
  • 2 dl mjölk, mandelmjölk eller sojamjölk
  • 1 krm vaniljpulver
  • Valfri topping

Gör så här: Blanda chiafrön, mjölk och vaniljpulver i ett glas. Inga torra frön ska ligga kvar på ytan. Låt stå minst ett par timmar i kylskåp, men helst över natten, och rör om efter halva tiden. Toppa med frukt, bär eller nötter efter tycke och smak.

Jordgubbschia

  • 2 dl frysta jordgubbar
  • 3-4 msk chiafrön
  • 1 msk kokos
  • 3 droppar stevia med vaniljsmak

Gör så här: Låt jordgubbarna tina och mixa sedan med stavmixer till slät konsistens. Blanda ner chiafrön, kokos och stevia. Vill du ha den sötare variant kan du ta extra droppar stevia efter önskemål. Rör om och ställ i kylskåp med lock i minst ett par timmar, men gärna över natten. Blanda efter halva tiden. Servera med valfri yoghurt och toppa med bär efter tyckte och smak.

Chiagröt

  • 3 dl mandelmjölk
  • 1/2 dl chiafrön
  • 1 dl blåbär
  • 1 nypa vaniljpulver
  • 1 skivad banan
  • 1 hand hallon
  • 1 nypa riven kokos

Gör så här: Blanda mandelmjölk och chiafrön och ställ in i kylen över natten. Rör om lite då och då för att undvika klumpar. Innan du ska äta det: mixa ner blåbären och toppa sedan med riven kokos, hallon och banan.

Chiapudding med kokos och passionsfrukt

  • 3 msk chiafrön
  • 2 dl krämig kokosnötsmjölk
  • 1 tsk vaniljextrakt
  • 1/2 dl riven kokos
  • 1 msk flytande honung
  • 2 passionsfrukter (gröp ur fruktköttet)

Gör så här: Blanda ihop alla ingredienser utom frukten. Ställ in i kylskåpet minst ett par timmar, men helst över natten för att stelna. Innan du ska äta det: Toppa med passionsfrukt och eventuell annan frukt och honung om du så önskar.

Chiapudding med choklad

  • 2 dl sojadryck med vaniljsmak
  • 2 tsk kakao
  • 3 msk chiafrön
  • 1 liten nypa vaniljfrön
  • 2 puffar kanel

Gör så här: Vispa eller mixa tills du får en lite tjockare konsistens. Ställ in puddingen i kylskåpet i minst två timmar, helst över natten. Innan du ska äta: Toppa med valfria frukter, bär eller honung. För extra chokladsmak kan du riva lite mörk choklad över.

Det här är bara en handfull av alla de recept man kan hitta på chiapudding.

Den enda gräns som finns på hur man kan kombinera sin pudding är den gräns ens egen fantasi sätter. Det är kanske därför som så många människor har hittat och älskar chiapudding – det finns alternativ för alla smaker. Om du inte har ätit chiapudding tidigare kan du börja med den klassiska varianten och sedan utgå från den om du vill göra en egen blandning. Vem vet, kanske ditt eget recept blir till någon annans favorit.